Het Internationaal Verbroederingstreffen getroffen door het Corona-virus

Aanleiding

In 2018 begonnen de eerste gesprekken rondom de viering van het ‘Internationaal Verbroederingstreffen’. De voorzitter van het comité ’75 jaar Vrijheid Limburg’, Herman Kaiser kwam uit bij de voorzitter van de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray, Bernie van Lierop. De heer Kaiser was in Duitsland toevalligerwijs bij een schützenfest belandt en bedacht zich dat de schutterijen zich door de loop van de eeuwen altijd verbroedert hebben. Deze broederschappen zijn (met name) door de Tweede Wereldoorlog verwaterd, echter zijn daarna volop opgepakt en nu verbroedert het schutterswezen op Europees niveau. Aartshertog van Oostenrijk, Karel Habsburg-Lotharingen, beschermheer van de EGS en de Orde van de Papegay riep in 2018 tijdens het Europees koningsvogelschieten het schutters- en gildewezen immers uit tot de grootste vredesbeweging in Europa.

RV 20190630 0904

De opdracht van de heer Herman Kaiser organiseer (bij voorkeur) rond 3 maart 2020 een groots provinciaal verbroederingsfeest in het kader van het vieren van de vrijheid en verbroedering. Deze viering zou in Noord-Limburg moeten plaatsvinden, aangezien Lomm, Arcen, Well, en Wellerlooi als laatste Limburgse plaatsen bevrijdt werden op 3 maart 1945.

Bernie van Lierop ging deze uitdaging graag aan en begon met de voorbesprekingen in de regio Noord-Limburg om tot een gewenste locatie en programma te komen, waarbij de voorkeur in eerste instantie uit ging naar Venray als locatie. Na besprekingen met de gemeente, Defensie en de provincie Limburg, werd er een compromis bereikt. Zondag 27 maart 2020 wordt de 75-jarige provinciale vrijheid gevierd met een groots verbroederingstreffen, waarbij de focus ligt op vrijheid, het schutters- en gildewezen, gebaseerd op de thema’s: Muziek verbroedert, muziek verbindt en inspireert.

Voorbereiding

Concreet kom er gezocht worden naar de invulling van dit treffen. De focus zou liggen op de Euregionale verbroedering. Vanuit Duitsland, België en Nederland zouden korpsen samenkomen. Een grote diversiteit van zang, cultuur, diversiteit in muziek, het vieren van de vrijheid en het overdragen van de historie naar de toekomst zou de rode draad moeten vormen in de organisatie. De hoofdact zou de ‘Tour of Freedom in Concert’. Tijdens de concertreeks “Tour of Freedom in Concert” uitgevoerd door de Fanfare ‘Bereden Wapens’ uit Vught wordt stilgestaan bij de offers die zijn gebracht door veteranen om deze vrijheid te verkrijgen. Tevens waardeert en eert de Koninklijke Landmacht in dit programma de veteranen die in de afgelopen 75 jaar zich hebben ingezet om deze vrijheid te waarborgen. Het belooft dan ook een zeer gevarieerde voorstelling te worden, met zowel muziek die rechtstreeks verwijst naar de meidagen van 1945, maar de veelzijdigheid van het orkest zal deze middag onderstreept worden in de programmakeuze. Van marsmuziek tot popmuziek, alle genres passeren de revue. Het orkest wordt ondersteund door drie fantastische zangeressen: “ Les Chouettes” en de muziek wordt ondersteund door passende beelden en teksten geschreven door Jan Beuving.

In samenwerking met de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), de Limburgse Bond van muziekgezelschappen (LBM) en het Verbindend Netwerk Koorzang, werden korpsen benaderd om zich aan te melden om op deze dag deel te nemen om de provinciale vrijheid te vieren.

Fondsen

De organisatie is zeker geen sinecure, gewerkt werd met een begroting van € 65.000,00. Qua fondsen werd al snel overeenstemming bereikt met de provincie Limburg, het V-Fonds, de provincie Limburg, Interreg Duitsland-Nederland en de gemeente Venray en kon door middel van lokale sponsoren het gewenste projectbedrag veilig worden gesteld.

Opzet

Naast deze hoofdact, zou de gehele dag in het teken staan van de vrijheid. In de ochtend zou er een gezamenlijke brunch in de Venrayse Schouwburg worden gehouden, natuurlijk muzikaal opgeluisterd door een blaaskapel en vanaf 12.00 uur begon het programma op het Schouwburgplein met continue optredens van muziekkorpsen, zanggroepen, showkorpsen. Een vrijheidsmodeshow, georganiseerd door de Activiteitenvereniging Venray Centraal zou volgen. Het hoogtepunt zou zeker de vrijheidsstoet worden, waaraan ruim 45 schutterijen, muziekverenigingen, showkorpsen zouden deelnemen. Opvallend zou zeker de deelname zijn van de steltenlopers van Merchem. Nadat België bevrijdt was, vierde elk gehucht de vrijheid, velen deden dit met een praalwagen, echter in Merchem gebeurde dit op stelten en zo liep een groot aantal inwoners uit Merchem op stelten, sommige wel 6,5 meter hoog. Er werd een korps opgericht, die veelvuldig gevraagd wordt bij bevrijdingsevenementen en ook in Venray niet mag ontbreken.

Alle schutterijen, schuttersgilden en muziekverenigingen zouden in het Venrayse centrum, waarbij overigens de centrumondernemers de deuren openden, optreden en kon men genieten van het funshoppen in het centrum. Op het Gouden Leeuwterrein zou een taptoe gaan plaatsvinden, waarin de top van Nederland en Duitsland optredens gingen verzorgen. In de Schouwburg zouden in de namiddag mini-concerten plaatsvinden, waarin bijvoorbeeld het rolstoldansen, unieke samenwerking tussen Venrode Voices en ’t Remujs Theaterkoor zou gaan plaatsvinden en een spectaculair optreden van Esther Gijsbertsen, die ondersteund door de Mallet Percussionband, drumband Rhenen en het blazersensemble van  KDO uit Groessen een magnifiek miniconcert zou opvoeren en vervolgens over te gaan in the Tour of Freedom in Concert, waarin in het voorprogramma Venrayse artiesten, zoals de 17-jarige Loïs Vreugdewater haar zangtalenten zou laten horen.

De big finale

Deze dag zou een spetterend slot krijgen. Vanuit Ierland, zou Dave Gypsy overkomen. Dave Gypsy zingt adembenemende songs in het Temple Bar in Dublin. Zo wordt één van zijn nummers getypeerd als een nummer, waarvan een glazen oog nog de tranen in zijn oog krijgt. Hij zou het slot verzorgen om met een spectaculaire lichtshow 75-jaar vrijheid te vieren.

Het Corona-virus

Nadat in de wereld het Corona-virus de macht overnam, bereikten, kwamen natuurlijk ook de eerste bedenkingen binnen het Venrayse bestuur aan de orde. De voorzitter, Bernie van Lierop, trad veelvuldig in overleg met de provincie, de fondsverstrekkers, de burgemeester en de medewerkers van de Veiligheidsregio Limburg-Noord om de situatie argwanend te volgen.  Zeker omdat je spreekt over een evenement met meer dan 2.500 deelnemers en de toestroom van de supporters/bezoekers, moet je hier op een adequate en voorzichtige manier mee omgaan. Het merendeel van de deelnemers zou uit Noord-Brabant komen en we weten allemaal, waar het Corona-virus in Nederland begon.

Na vele vergaderingen kwam dan toch het moment om de knoop door te hakken en moest het bestuur van de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray besluiten om de organisatie van het Internationaal Verbroederingstreffen te annuleren. Natuurlijk komt dan meteen de discussie af- of uitstel en krijg je te maken met aanbetalingen, reserveringen. Na gesprekken met de deelnemende verenigingen, de leveranciers, fondsen en de eigen leden was het duidelijk: ‘Er is sprake van uitstel en dit uitstel moet dan ook officieel worden aangevraagd.

De nieuwe vastgestelde datum

Met een ruim deelnemersveld is het natuurlijk niet makkelijk om zomaar een nieuwe datum vast te stellen. De beschikbaarheid van de accommodatie, de toezeggingen vanuit Defensie, de input van de leden, werden overwogen en meteen moet je dan ook vaststellen dat het nooit lukt om alle verenigingen terug te krijgen in Venray. Natuurlijk biedt dit nu ook mogelijkheden aan de schutterijen en schuttersgilden uit Nederland en België om in het najaar toch aanwezig te zijn op een schuttersontmoeting en hoopt de organisatie ook nieuwe gasten te mogen verwelkomen.

Zo zal zondag 27 september 2020 de nieuwe dag worden van het ‘Internationaal Verbroederingstreffen en is de hoop dat het Corona-virus grotendeels achter ons ligt en de gemeente Venray iedereen weer gastvrij zal ontvangen. Schutterijen, die nog willen deelnemen aan de vrijheidsstoet kunnen zich tot 01 juli 2020 aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.