De Schutterij

SchietterreinSchutterij ‘t Zandakker Gilde St. Jan is heden ten dage een graag geziene gast in Venray. Verengingen, families e.d. beleven een wonderbaarlijke dag als ze op de Schuttersweide, die prachtig gelegen is in de Endepoel, de schietfestijnen meemaken.

De Schutterij probeert om er bij elke gelegenheid weer perfect uit te zien. De jaarlijkse verplichtingen bestaan uit: Het Koningschieten (eerste zondag in mei), de 3 Bondsfeesten, Het Oud Limburgs Schuttersfeest (eerste zondag in juli).

Onze vereniging is aangesloten bij de Bond van Noord-Limburgse Schutterijen: "Juliana" waarin 21 schutterijen verbonden zijn. Deze Bond is wederom samen met 8 andere Bonden aangesloten bij de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS). In deze Federatie zijn 7 Bonden uit Nederlands Limburg en 2 Bonden uit Belgisch Limburg aangesloten, met in totaal 176 schutterijen, broederschappen en gilden. de dekenale- en regionale schietwedstrijden en verschillende verplichtingen ten aanzien van de Venrayse gemeenschap, zoals de intocht van St. Nicolaas, het opluisteren van recepties en de kerststal opbouwen. Zo blijven oude tradities behouden en kunnen we het voortbestaan financieel garanderen.

De inzet van de Schutters is groot, de motivatie optimaal. De oude broederschap leeft als nooit te voren...

De Schuttersweide

Onze schuttersweide ligt aan de Loonsedijk 5a in Merselo. Momenteel heeft onze schutterij negen liften, waar maar liefst zes kogelvangers voor de Limburgse buks op staan en twee Brabantse kogelvangers. Een kogelvanger voor de Limburgse buks is een grote plaat waar de kogels tegenaan schieten (met uiteraard een Limburgse buks) en waarna ze opgevangen worden, een Brabantse kogelvanger is niet veel meer dan een trechter waarin de kleppen om geschoten kunnen worden. Dit laatste gebeurt met een flamber.  

Sint en Piet bestellen

Meer dan 35 jaar is de Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan in Venray actief om ervoor te zorgen dat Sint en de Pieten u met een persoonlijk bezoek komen vereren. Menig personeelsvereniging, onderneming, vriendengroepen, verenigingen of particulieren zijn in de loop van de jaren een vaste klant geweest van de schutterij.

De schutterij zorgt voor een bezoek van de Sint en de Pieten gedurende de tijd, die u wilt met een minimum van een kwartier. U hoeft zelf niet te zorgen voor strooigoed, want alles is tot in de puntjes geregeld. U ontvangt dan de Goedheiligman met minimaal twee Pieten.

Wilt u vrijblijvend informatie ontvangen, neem dan contact op met 06-30 32 76 26 / 06-40 10 38 10 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..