Internationaal Verbroederingstreffen in het kader van 75-jaar vrijheid

Mesch in de gemeente Eijsden-Margraten is het eerste dorp in Nederland dat is bevrijd. Dat gebeurde op 12 september 1944. Op 3 maart 1945 werd Velden, gemeente Venlo bevrijd en als laatste op die zelfde dag Arcen, gemeente Venlo. Natuurlijk koesteren we binnen het schutters- en gildewezen al vele jaren onze verbroedering en kwam hier door de Tweede Wereldoorlog een onderbreking in. In het kader van 75-jaar bevrijding zal er ook een groots internationaal verbroederingsfeest komen.

Zondag 29 maart 2020 wordt in Venray een verbroederingsfeest worden georganiseerd door de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray, waarbij de (inter)nationale verbroedering, de diversiteit en de vrijheid met elkaar wordt gevierd. Dit gebeurt met een volledig dagprogramma met optredens van muziekgezelschappen, schutterijen, schuttersgilden e.a. uit diverse nationaliteiten. De vrijheid verbroedering betekent samen eten, drinken, een (schutters)optocht lopen, maar vooral de vrijheid vieren. Het geheel wordt in de avonduren afgerond met een uniek optreden, wat in Nederland slechts op 16 plaatsen wordt uitgevoerd en in Limburg gebeurd dit in Venray. De ‘Tour of Freedom in Concert’ uitgevoerd door de Bereden Wapens van Defensie en is een eerbetoon aan alle veteranen in de diverse missies (tot heden).

De organisatie is op zoek naar schutterijen, die deze dag ook willen optreden en willen deelnemen aan de historische optocht. Voor meer informatie, kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en binnenkort verschijnt op de website www.zandakker.nl een aparte subpagina voor dit unieke evenement. De Provincie Limburg en het V-Fonds hebben dit project al omarmd.

 

Bevrijding Venray

1940-1945 een periode, die niemand meer wil meemaken, de Tweede Wereldoorlog  wat een verschrikkelijke tijd. Nu 75 jaar later leven we in vrijheid: Vrijheid in meningsuiting, diversiteit, religie en ga zo maar door. Elk jaar opnieuw vieren wij de bevrijding en onze vrijheid. In het jubileumjaar: 75 Jaar vrijheid. Deze vrijheid wordt groots gevierd.

Schutterijen en schuttersgilden verbroederen al eeuwen. Sinds eeuwen verbroederen de schutters en stellen zij zich dienstbaar op voor de gemeenschap. Het gevoel van verbroederen is de schutters niet vreemd, wat samen waren wij één en samen blijven wij één. De Wereldoorlog bracht een hiaat met zich mee, maar 75 jaar later hebben de Europese schutterijen zich weer gevonden en vieren verbroedering. Aartshertog van Oostenrijk, Karl von Habsburg-Lotharingen riep in 2018 het Europese schutterswezen met circa 1 miljoen leden uit tot de grootste vredesbeweging in Europa.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Herman Kaiser, voorzitter van het Limburgs burgercomité 75 jaar vrijheid het schutterswezen benaderde om ter viering van 75 jaar vrijheid een internationaal verbroederingstreffen te organiseren, bij voorkeur in Noord-Limburg, waar op 3 maart 1945 Well en Arcen als laatste Limburgse plaatsen werden bevrijdt, terwijl vanaf 12 september 1944 Mesch als eerste werd bevrijdt.

Het is dan ook een groot voorrecht om in het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 maart 2020 in het Venrayse centrum een groot Internationaal Verbroederingstreffen te organiseren, waarbij de provinciale bevrijding wordt gevierd. Een weekend, waarin muziek,  dans, zang, cultuur, diversiteit samenkomen. Onder het motto ‘ Alles komt samen in Venray’ nodigen we muziekverenigingen (Joekskapellen, schutterijen, harmonieën, schützenvereine, fanfares uit Nederland, België, Duitsland en Polen), dansgroepen, majorettekorpsen en zanggroepen van harte uit om aan ons provinciaal verbroederingstreffen deel te nemen. Er volgt o.a. een bevrijdingsstoet, een Taptoe, een programma in de Schouwburg).

Voor de Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray is het bijzonder eervol om dit evenement te mogen organiseren, wat zeker geen sinecure is. Met de inzet van ons bestuur, leden en vrijwilligers gaan we er volop voor om dit evenement tot een geweldig evenement  te maken. Na een grondige inventarisatie zijn wij van mening dat er een zeer representatief programma wordt geboden met entertainment voor alle leeftijdscategorieën.

 

75jaar