De nieuwe Venrayse schutterskoningen

Zondag 15 september 2024 werd het koningsvogelschieten van de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray gehouden. De dag begon om 08.45 uur met het afhalen van het koningspaar Marco en Mayke van de Valk-Vloet bij hun woonhuis. Nadat de Eucharistieviering was bijgewoond in de Sint Petrus Banden Kerk trok de schutterskaravaan naar de schuttersweide voor de traditionele broodmaaltijd.

IMG 1008

Om 14:00 uur werd het koningspaar officieel ontdaan van hun schuttersversierselen door de burgemeester Michiel Uitdehaag en de beschermheer Frank Nelissen, en bedankte de voorzitter, Bernie van Lierop, het koningspaar Marco en Mayke van de Valk-Vloet voor hun geweldige verdiensten en, hoewel de jury daar anders overdacht, waren zij voor ons het mooiste koningspaar van het afgelopen schuttersseizoen. Ook de koning van ere, Robbert Mulders werd bedankt voor zijn verdiensten als koning van ere en was de schutterstitels vacant.

Het was tijd voor de jubilarissen. De bondsvoorzitter van de schuttersbond Juliana Peter Relouw en de bondssecretaris Jeanne Clevers-Gielen waren na Venray gekomen om deze jubilarissen te huldigen en dit jaar drie jubilarissen:

Cas Jacobs kwam 5 jaar geleden in contact met de schutterij, samen met zijn ouders Ton en Monique Jacobs en zusje Gwen Jacobs. Hij werd opgenomen binnen de schutterij en voelde zich steeds meer thuis. Hard meewerkend en specialist in het gras maaien, functionerende als schutter achter in de gelederen, maar zeker ook steeds bekwamer in de schietsport en een aankomend schiettalent voor de komende jaren. Wij mochten Cas Jacobs onderscheden met de bronzen medaille van de Oud-Limburgse schuttersfederatie.

De tweede jubilaris, Jan Voermans. 12,5 jaar geleden was de schutterij op zoek naar een nieuwe instructeur voor de drumband en we kwamen uit bij Jan Voermans. Jan Voermans pakte de uitdaging op en werd met veel enthousiasme de muzikaal leider van ons muziekkorps en hij bracht de gezelligheid met zich mee, maar is ook zeker  prestatiegericht en zie nu wat oor korps de schutterij heeft. Een prachtig muziekkorps, met veel jonge aanwas en op de bondsschuttersfeesten niet te verslaan met prachtige concert en marcherende muziekwerken. Helaas kwam Jan Voermans dit jaar ten val met de nodige letsels, mar is vanaf 3 september 2024 weer volledig in ons midden en werd deze middag onderscheiden met de bronzen medaille van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie.

De derde jubilaris, Tieme Lamers, is een voorbeeld van een jeugdig talent van vroeger uit opgeleid tot een volwaardig lid en achterop schutter. Tieme Lamers kwam 125 jaar geleden binnen de schutterij binnen, als jeugdtamboer groeide hij elk jaar, hij toonde zijn bekwaamheden bij het jeugdwindbuksschieten en de schietcommissie zag al gauw dat Tieme Lamers de talenten heeft om in de toekomst de vaste achterop schutter van het A-zestal te  worden. Tieme Lamers is een geboren leider en neemt binnen de schutterij vaak het voortouw en is een graag gezin persoon binnen de schutterij voor jong en oud en het was daarom ook een genoegen om Tieme Lamers te onderscheiden met de bronzen medaille van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie.

Na een korte receptie kon dan de strijd om de koningstitels beginnen en in het bijzonder de strijd bij de jeugdkoning, want na 2022 en 2023, toen Gwen Jacobs jeugdkoning wordt, kon zij nu jeugdkeizer worden, maar deze strijd duurde het langst.

De strijd bij de schutterskoningen van de schutterij begon met 12 schutters, die voor de eindzege wilden gaan. Deze strijd werd het eerst beslist en naarmate de schietronden verstreken, was de spanning duidelijk voelbaar. Het was Giel Krijnen, die met een geplaatst schot de koningsvogel deed wankelen, hij draaide om zijn poot en viel naar beneden en werd Giel Krijnen voor de derde keer in zijn carrière de nieuwe schutterskoning.

Giel Krijnen is lid geworden van de schutterij in 1976 op 6-jarige leeftijd en viert dus bijna zijn 50-jarig lidmaatschap. Hij is een zoon van Joep en Jeanne Krijnen-Gooijer en is vanaf het begin van zijn schutters carrière lid van het tamboerkorps, waar hij in 1988 voorzitter werd van de drumband. Vanaf 2001 is hij ook bestuurslid van de schutterij, waar hij vanaf 2004 de functie van vicevoorzitter vervult. Naast zijn echtgenote Bianca zijn ook de dochters Mirthe, Ilse en Silke lid van de schutterij. Giel Krijnen was eerder tweemaal schutterskoning.

De strijd bij de koning van ere werd een aangename strijd met vele nieuwe gezichten onder de wedstrijdbuks, maar uiteindelijk wist Robbert Mulders deze eretitel voor de tweede keer op rij op te eisen en hij mag volgend jaar op voor de titel van ‘keizer van ere’.

De strijd bij de jeugd was dit jaar bijzonder belangrijk. Gwen Jacobs had zich de afgelopen twee jaar tot jeugdschutterskoning geschoten en mocht het haar lukken om dit jaar dit wederom te doen, zou zich mogen kronen tot jeugdschutterskeizer. De jeugd geeft echter geen cadeautjes en er ontstond een lange en faire strijd. Maar dit jaar was deze eretitel niet weggelegd voor Gwen Jacobs, want het was Yenthe Albers, die de koningsvogel naar beneden liet storten.

De schutterskoningen werden geïnstalleerd en dan rest natuurlijk altijd de vraag of dit jaar er ook een schutterskoningin in ons midden is en deze vraag werd positief beantwoord en vormen Giel en Bianca Krijnen-de Klein in 2025 ons koningspaar en worden zij gepresenteerd tijdens de Nieuwjaarsreceptie op zondag 5 januari 2025.

More in this category: « Dubbelslag voor Teun Bom