Tweede plaats op het Oud Limburgs Schuttersfeest voor Venrayse schutterij

De Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray heeft een schitterende tweede plaats behaald op het Oud Limburgs Schuttersfeest op zaterdag 13 juli 2019 op het schuttersfeest in Sevenum. In de finale moesten zij het hoofd buigen voor de winnaar, de schutterij Sint Willibrordus Meijel. Het zestal, bestaande uit Henk de Klein, Patrick de Klein, Geert Hendriks, Alex Lamers, Ron Linders en Hans van Rhee legde beslag op de tweede prijs.

 

66688914 10156175252475264 2558452489980477440 o

Jeugdschieten

Voor het eerst in de historie organiseerde de jeugdcommissie van de Oud Limburgse Schuttersfederatie een schietwedstrijd voor de jeugd t/m 15 jaar met de luchtbuks. Natuurlijk nam de Venrayse schutterij hier ook aan deel en Quinten van Rhee, Teun Bom en Bas Andriessen vertegenwoordigde daar Venray. Helaas bereikten ze niet de kavelronden, maar meedoen was belangrijker dan winnen.

Kaveling

Zaterdagmorgen, 11.10 uur het begin van de kaveling. 25 Schutterijen zitten nog in de  eindstrijd. De eerste ronde levert conform verwachting de nodige afvallers op en maar liefst 9 schutterijen staken de strijd. Na de egende kavelronde bleek dat het OLS in 2020 zeker in Nederlands-Limburg terecht zal komen. De strijd ging door en om 14.45 uur, toen de switch naar de kleinere blokjes al gemaakt was, werd de wedstrijd stilgelegd. Het moment, waarop de burgemeesters en wethouders en de voorzitter van de deelnemende schutterijen bij elkaar werden geroepen. Wethouder Anne Thielen, voorzitter Bernie van Lierop, geassisteerd door de Bisschop, Monseigneur Smeets namen de beantwoording op de vraag of Venray zou organiseren als er gewonnen werd, op hun. Het antwoord luidde natuurlijk ‘Ja’ en kon de eindstrijd echt beginnen. Normaliter levert deze uitspraken al snel tot een uitdunningsslag en ook dit jaar geschiedde dit weer. De 12e ronde zorgde dat Sint Joris Wessem, Sint Lambertus Oirsbeek , Sint Willibrordus Obbicht en Sint Petrus & Paulus Susteren afvielen en toen bleven er nog maar drie schutterijen over: Sint Sebastianus Herkenbosch, Sint Willibrordus Meijel en ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray.

De finale

Toen de schutterij uit Herkenbosch in de 14e ronde miste, was het duidelijk: Het Oud Limburgs Schuttersfeest blijft in Noord-Limburg en het wordt een strijd tussen Meijel en Venray. Het zestal van Venray hanteerde een iets sneller schiettempo en toen in de 15e ronde de achteropschutter Hans van Rhee zich gereed maakte voor zijn laatste schot in deze ronde, het publiek klaar stond om te juichen, kwam het fatale schot en het blokje stond er nog. Aangezien Sint Willibrordus Meijel nog vier schoten moesten doen, het gerucht ging en op internet stond dat Meijel ook gemist had, zorgde voor onduidelijkheid, die echter snel opgelost was. Meijel schoot de18 punten naar onderen en won daarmede het Oud Limburgs Schuttersfeest.

Prestatie

Ondanks deze teleurstelling, veranderde dit al snel in feestvreugde. Nog nooit werd een tweede plaats behaald en daarom kon het feest beginnen. Nadat het zestal in de feesttent was gehuldigd door de Federatiepresident, Ger Koopmans en het federatiebestuur, werd er vertrokken naar Venray voor een sobere huldiging bij het eetcafé Thielen in Venray, waar o.a. de wethouders Loonen en Thielen aanwezig waren.

Huldiging

Het gemeentebestuur beloofde dat de schutterij nog op het gemeentehuis ontvangen zal worden en natuurlijk geldt ook dat de drie hoogst geëindigde schutterijen ontvangen worden in het Gouvernement in Maastricht, op zich al een bijzondere bijeenkomst.

Toekomst

Met deze prestatie zet de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray weer een volgende stap in de ontwikkelingen. Na een schitterende cultureel-historische dag, de Taptoe wordt de focus weer gelegd op de nieuwe zaken. Het werven van nieuwe leden, in alle leeftijdsklassen, blijft onverminderd voorbestaan. Wilt u eens vrijblijvend kennismaken met de schutterij, proeven aan de sfeer, kom eens kijken op een oefensessie op de schuttersweide (Loonsedijk 5 te Merselo) op de donderdagavonden (vanaf 19.30 uur en de zondagmorgen (10.30 uur).

Internationaal Verbroederingstreffen

Samen met de provincie Limburg en het V-Fonds gaat de schutterij op zondag 29 maart 2020 een Internationaal Verbroederingstreffen organiseren. In het kader van 75-jaar vrijheid en ‘alles komt samen in Venray’ worden deze dag vele schutterijen, muziekverenigingen, straatmuzikanten ontvangen vanuit met name Nederland, Duitsland, België en wellicht Polen. Het wordt een dag van een tolerante samenleving, diversiteit, multiculturele samenleving, waarbij muziek, dans en zang verbroedert. Er komen optredens van muziekverenigingen, een Taptoe, exposities in de Schouwburg in het kader van vrijheid, een voorprogramma in de Schouwburg en dit wordt afgesloten met de Tour of Freedom in Concert uitgevoerd door de Bereden Wapens. Heeft u ook ideeën over deze dag of wilt u meedenken, meldt u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..